Bilgisayarın içerisinde hangi donanımlar yer almaktadır?
Bilgisayarı niteleyen parçaların tamamı donanım şeklinde tanımlanır. Bilgisayar parçalarını anlamak ise satın alırken ya da bilgisayarınızda bir sorun oluşması halinde işinizi kurtaracaktır. Hangi parçanın ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı sizin arızayı tespit edebilmeniz açısından da oldukça yardımcı olacaktır. Bilgisayarınızda olası bir arıza gelişmesi halinde sorunun hangi parçadan kaynaklandığını bilirsiniz ve ona göre alım yaparsınız.
Anakart (Mainboard)
Anakart her bilgisayarın kendisine özgü olan önemli bir parçasıdır. Bu kart sadece bilgisayar değil televizyon, buzdolabı ve monitör gibi elektronik cihazlarda da bulunmaktadır. Yani ana kart demek bilgisayar üzerindeki tüm parçaların bağlandığı ve bu işlemlerin sağlandığı elektronik bir devredir.
RAM (Memory, Bellek)
Ram bilgisayarınızdaki verilerin geçici olarak depolanmış olduğu bir alandır. Bilgisayarla çalışan sistemler yaptığı işlemlerin tamamını RAM üzerinde tutarlar. RAM fiyatları ise büyüklüğüne göre değişebilir.
İşlemci (Processor)
İşlemci bir bilgisayarın beyni demektir. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemler ve hesaplamalar işlemci sayesinde yapılır. İşlemci hangi parçanın ne iş yapacağını belirler.
Sabit sürücü (Disk, Hard disk)
Sürücü bilgisayar üzerinde bulunan bilgilerin sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlayabilen bir hafızadır. Sabit olan sürücü yani DİSK bilgisayarınız açılmasa bile eğer ki diskiniz arızalanmadıysa sökülerek bu veriler başka bir bilgisayardan alınabilir. Harddisk seçerken karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Bunlardan birincisi HDD ikincisi ise SSD disklerdir.
Ekran kartı (Graphics Card)
Ekran kartının görevi bilgisayar üzerinde yapılan görevlerin tamamının sonuçlarının görünmesini sağlayabilen parça olmasıdır. Ekran kartlarının bilgisayar donanımı içerisinde ayrı bir yeri vardır. Eğer ki oyun oynamayı seviyorsanız o zaman alacağınız ekran kartının kalitesi önemlidir.